Massage för Häst & Ekipage

Massage för Häst & Ekipage

För att både häst och ryttare ska kunna arbeta och må bra tillsammans behövs alla former av träning och markarbete men även massage och stretching.

Hästmassage är viktigt
Ekipage massage

Hästmassage

Hästmassage har vad man vet funnits i 3000 år. Människorna upptäckte att hästarna blev mer harmoniska och kunde röra sig lättare i kroppen.

Massage kommer från det arabiska ordet mass ”att trycka” eller från det grekiska ordet masso ”jag knådar”. Massah på arabiska betyder att stryka med handen.

Massagen är en holistisk behandling dvs att man behandlar organ och påverkar dessa på distans. När man masserar utanpå huden så kommer man med olika strykningar, grepp och tryck ända ner i den djupaste muskulaturen. En hästmassör kan hästens olika muskler och vet hur de jobbar. Därmed kan hästmassören ge olika tips och rekommendationer på vad hästägaren kan hjälpa sin häst med för att bli smidigare och arbeta bättre.

Ekipage

Hästen och ryttaren arbetar i ett väldigt nära samarbete både fysiskt och psykiskt.

Hästen speglar dig och din kropp, så om du är sned i kroppen, har besvär eller ont någonstans så märker hästen det och hjälper dig när ni arbetar tillsammans.

För ryttaren är en mätning av lårben, massage, hållning och sits i sadeln bra att kontrollera för att få ett så bra samarbete med hästen som möjligt. Många håller även blicken och huvudet för lågt när man rider.

Alla hästar är olika

Alla hästar har olika kroppsuppbyggnad och olika personlighet.

En häst kan vara nervös, orolig och osäker medan en annan är självsäker, har mycket egna åsikter och bara ställer upp om du ger helt rätt signaler när du rider. Det är detta som gör arbetet och umgänget med hästar så speciellt.

Inför – Behandling – Efter

Behandling av din häst

En behandling av din häst går till så att jag först tittar på hur hästen står på stallgången och om möjligt hur den rör sig. Sedan masserar jag hästen med strykningar med mina händer och känner var hästen har ömma och spända muskler. Där hästen är spänd och öm arbetar jag även med mina händer med andra grepp och tryckningar för att få musklerna att slappna av och göra mindre ont. Jag kan även använda värmedyna för att behålla värmen i hästens muskler och på så sätt få musklerna att lättare lösa upp knutor och bli mindre spända.

Innan en massagebehandling vill jag gärna veta:

 • Din hästs historik t ex tidigare skador, snett bäcken mm
 • Om hästen tidigare har fått massage
 • Hästens personlighet

När ska du inte behandla din häst?

Det finns en del kontraindikationer när man inte ska behandla sin häst:

 • Feber/undertemp
 • Infektioner och bakteriella infektioner
 • Variga sår
 • Dräktighet
 • Njurskador, blåssjukdomar
 • Akut inflammation där musklerna är varma och ömma
 • Avmaskning 7 dagar och vaccination 7 dagar
 • Halt häst ska alltid veterinärundersökas innan massagebehandling
 • Om hästen har fång eller precis har haft fång och fortfarande står under behandling.
 • Kolik
 • Dagen innan eller samma dag som ett hårt träningspass eller tävling.

Inför behandlingen

Hästen får INTE ha några av kontraindikationerna inför en hästmassage.

För att hästen ska få en bra upplevelse av behandlingen så får den inte vara blöt eller svettig då det känns obehagligt i pälsen. Den ska även vara avborstad från lera.

Hästmassage utförs i stallgång eller utomhus på en plats som känns bra för häst och ägare. Jag masserar inte inne i boxen för det är hästens privata plats men även av säkerhetsskäl.

Hästmassage ekipagemassage

Efter behandlingen

Efter hästmassagen får du en journal med vad jag hittade och med tips och råd. Du får denna på mailen om du önskar.

Biverkningar och punkter att tänka på efter en hästmassage:

 • En spänd häst som får massage blir ofta trött och hängig efter massagen eftersom man löser upp spänning och muskelknutor och det får blodcirkulationen att komma igång. Kroppen kommer igång på ett sätt som hästen inte är van vid.
 • Hos hästar som gått en längre tid med muskelspänningar och som man börjar lösa upp med massage är det ofta vanligt att smärtan flyttar runt i omgångar. Detta för att hästen belastat sig fel och till slut kommer ursprunget fram.
 • Det är vanligt att hästen är öm i muskulaturen dagarna efter massagen, speciellt de första gångerna som en häst blir behandlad. Detta ska dock ge med sig inom ett par dagar. Hästen får som träningsvärk i musklerna.
 • Det är mycket viktigt att hästen har fri tillgång till vatten efter massagen då den gör av med mycket mer vätska när cirkulationen kommer igång.
 • Hästen kan också bli lite snuvig efter en massagebehandling. Om så sker håll koll så den inte blir sjuk, då kan veterinär behöva tillkallas.
 • Efter behandling är det bra att skritta hästen för hand i cirka 15 minuter så att den inte stelnar till och för att låta hästen känna in sin ”nya” kropp.

Villkor & Priser

Bra att veta

500 kr/häst*

*Milersättning vid längre bilresor 30 kr/mil. Jag utgår från Vallentuna. Om ni är flera som bokar i samma stall kan ni dela på milersättningen.

500 kr/ryttarmassage
Vid både bokning av ryttarmassage och hästmassage efter varandra erbjuder jag rabatt, kontakta mig för pris.

Vid avbokningar kortare än 24 timmar innan avtalad tid 500 kr.

Alla hästar är olika